sahabat Senyap

Saturday, August 01, 2009

Aku Adalah Aku

Orang yang berperibadi unggul, seolah2 dia berkata aku adalah aku, dia tidak dapat dipengaruhi oleh sesuatu yang tidak selari dengan pegangan hidupnya. Sesungguhnya, aku masih sayup jauh dalam mencapai tahap yang itu. Masih lagi jagung dalam meniti perjalanan yang dipanggil hidup.

Aku masih lagi boleh disamakan sebagai hamparan simen basah yang mana setiap yang jatuh ke atasnya akan memberi kesan. Dalam proses belajar dan menimba pengalaman bagi membentuk aku yang lebih baik di masa muka. Aku rasa semua kita juga begitu. Betapa ilmu itu sangat penting, ilmu yang akan menjadi garis panduan agar kita nanti berupaya berpijak dengan sendiri dalam menongkah cita2 yang diimpi.

Tapi bukan cita-cita namanya apabila hanya mengeluh dengan kata2, “Niat hati hendak peluk gunung, apakan daya tangan tidak sampai”. Hehe. Entah. Kita boleh memilih samada ingin membina kekuatan yang kita miliki ataupun menumpukan perhatian kepada kelemahan diri sendiri. Ilmu mencari jawapan daripada pertanyaan, ‘Apa dan bagaimana’. Ilmu tidak menjawab ‘Dari mana ke mana’.

Agak skema sikit entry aku kali ni. Saja suka2 nak twist cara penulisan. Walaupun aku tahu ia sedikit pusing. Haha. Pengalaman adalah ilmu yang susah kita nak beli. Jadi jika pernah lalui pengalaman yang perit, bukan maknanya kita perlu tulis nota kecil dan langsung terjun bangunan. Macam cerita yang Adeeb beritahu aku. Erm Deeb, lambai sikit kat dia. Hehe.

Hidup ini pendek je. Mungkin esok lusa dah tiba masa kita. Jadi pastikan setiap saat hari ini jadi memori manis esok hari. Peace dari Senyap.

p/s : I’m Emih. Diam kekal senyap.

16 comments:

TerubukMasin said...

Bro..ayt lu ni puitis gk..lu rasa amri yahya mcm ni gk ke..

che said...

u should accept offer karangkraf tu..

[z@ck] said...

seperti biasa..
entry ko sgt mndalam..
huhuhu

SasHa Lee said...

tak ape ayat skema ko tue laa..tetap aden baca..hehehe..

**aku harap satu saat nanti memory manis akan tibe nanti..

Orang Senyap said...

Terubuk Masin ::

Puitis? eheh. hurm, thanks dude..

minta maaf, mungkin pengetahuan saya agak cetek sikit. amri yahya tue sapa? :-)

Orang Senyap said...

che ::

eyh? why did u said that?
erm, ada jugak ngah fikirkan..
i will jugak one day..

wait for my book ya. hehe :-)

Orang Senyap said...

zack ::

zack? nama penuh you cantik la..
tapi macam mana yang boleh dapat nickname 'zack'tue eyh? hehe..

thanks coz send me emel ya..
tapi minta maaf kalau saya lambat reply.. memang jarang sangat saya nak online.. hehe

Orang Senyap said...

sasha lee ::

iya.. keep reading n be my regular reader tau?? huhu

saat manis nie boleh cipta, hanya biar diri lepas bebas.. tanpa dikongkong dengan apa2.. u will get that sweet moment.. hurm..

SweetHani82 said...

Pengalaman adalah ilmu yang susah kita nak beli.Hidup ini pendek je. Mungkin esok lusa dah tiba masa kita. Jadi pastikan setiap saat hari ini jadi memori manis esok hari.

hani suke kata2 ni... hehehhe
tak sangka u pun pandai buat2 ayat yang sungguh unik dan puitis... hani suke baca kata2 u..myb ikhlas dari hati u.. teruskan menulis..hehehhe

Orang Senyap said...

SweetHani82 ::

hani.. alahai.. terblushing sekejap
baca komen you..

a'ah, memang tulis ikhlas tulus dari hati pun.. suma entry macam tue..

keep on reading ya? appreciate it..

hani.. Hidup UMNO..!!
kita jangan mudah lupa ya? hehe

Che Adlia said...

amri yahyah tu, kalo tak clap, die la yg jaringkan gol time team Malaysia lawan ngan Manchester united..walaupun team kite kalah, tp kita macam kire bagus gak r kan sebab mampu jaringkan gol time lawan diorang..suami rita ade skali kot time 2..ntah, xpasti..papepun, rujuk pd yg pakar..

Orang Senyap said...

Che Adlia ::

woh, yeke lia?
ahaha..
nampak sangat saya xminat bola kan?
match tue saya tak tengok pun..
huhuhu

macam xambik kisah..
hehehe..
tapi salah kan?

erm, amri yahya ya..
buat ombak sikit kat dia..
wuhuuu.. :-)

@deyLL@ said...

takde makna la laki tak minat bola..?

lembut ke..?

kui3

Che Adlia said...

relax r bro, ramai gak laki yg xminat bola..diorang x lembut pun cik kak oi adila oi..

Orang Senyap said...

Adell ::

eyh? who's u calling lembut ah?
hoh.

untuk adinda yang dikasihi, menjadi lelaki tidak semestinya perlu minat semua yang lelaki minat.. saya bukan hipokrit yang perlu suka benda yang saya xsuka.

n xsemestinya kalau tak minat yang itu secara tidak langsung terus jatuh dalam golongan 'lembut'..

saya pun ada kenalan 'lembut', dia pun minat bola per..

jadi dont be streotaip yach.. hahaha..

jumpa awak kang saya cili betul2..

Orang Senyap said...

che adlia ::

lia, oh.. thanks coz memahami saya yer.. huk.

akak dia nakal, adik dia gak yang wokey.. hehe :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...