sahabat Senyap

Friday, August 21, 2009

My BFF

Malam itu suasananya agak diam. Tiada lagi bunyi rintik2 hujan yang menghempas ke lantai atap. Suara mak abah juga tak lagi kedengaran, masing2 sudah nyenyak tidur. Lihat jam. Ah, sudah lepas tengah malam rupanya. Tak sedar masa berlalu, terlalu kusyuk menelaah polisi dan memahami prosuder IR dan ER yang aku rasa aku dah mula jatuh suka dengan ilmu baru ni. Suka sangat.

Lihat henpon di sisi katil. Segera aku capai dan menekan isi ‘contact’. Satu persatu nama rakanku tertera di kaca skrin. Terasa macam ingin berbual tapi siapa yang masih celik pada waktu lewat malam ni. Ah, terus dial. Truut.. Truut.. Deringan telefon dari sebelah sana aku dengar agak lama sebelum diangkat. Selang beberapa ketika suara di sebelah sana berbunyi. Suara yang aku rindu. Suara Bulan. Hampir 15 minit durasi berbual, aku tamatkan perbualan. Tersenyum sekejap.

Dua hari yang lepas ada aku berbual panjang dengan Rai, teman study dan teman satu bilik dengan aku dulu. Banyak yang kami bualkan, dan rata2nya berkisar tentang perkembangan kami. Rai kini bekerja di Johor. Nun jauh di selatan sana. Aku pula tetap tersadai di utara sini. Rai dari bangsa India tapi petah bercakap Melayu. Sungguh, warna kulit tidak menjadi masalah buat aku. Dia teman paling rapat aku dulu. Terimbas kembali bila tibanya Ramadhan dia sama ikut berpuasa seperti aku. Bangun sahur sama2, berbuka pun dia ada. Banyak memori manis dulu.

Kebetulan kini Rai bercuti 2 bulan dan kebetulan juga minggu hadapan aku hadiri satu Training selama 2 hari di Penang. Aku hubungi pula ‘sayang’ aku yang dulu. Sayang hanya dalam hati. Hehe. Kebetulan juga waktu itu dia juga berada di Penang. Ah, sound like reunion. Teruja. Dua teman baikku yang akan bertemu semula nanti.

Yatiey

Rai

Si Hawa dalam picture ini teman baik aku yang paling pelik. Kenapa aku kata pelik? Yang itu biar kami berdua aja yang tahu. Hee. Banyak kisah di sebalik ‘skrin’ aku dan dia. Kan Yati kan? Haha. Tapi apa2 je la, tali erat dulu jangan biar ia jadi longgar. Biar terus kejap. Teman atau kawan datangnya bersilih ganti. Tapi teman baik yang rapat dengan diri. Seeloknya biar ia langsung terus. Jumpa kalian nanti di Penang. Buka puasa sama2. Macam hari dulu. Ketawa sama2 juga macam dulu.

Jam sudah lanjut berdetik. Kejap lagi sampai waktu sahur. Sahur pertama untuk hari pertama berpuasa. Lampu bilik aku padamkan suisnya. Sekejap, cahaya malam langsung menyelimut. Terus kelam.

Salam Ramadhan dari Senyap.

p/s : I’m Ami. Santai sikit entry nie.

19 comments:

Att Ashburn said...

sy pun ada kawan baik bangsa lain.. seronok bile kite dpt ajk diorg rase pengalaman bkk puasa skli kn..huhu..

Orang Senyap said...

Att Ashburn ::

a'ah.. setuju sangat.. hehe

bila tengok riak lapar diorang
tue kadang2 macam lucu..

tapi saya puji orang2 macam nie.
mereka berani cuba.

lizz said...

apa rahsia kamu ngn that gurl?hehehehe. sure that gurl same perangai macam saya. ada sikit2 boyish.hhoho

Orang Senyap said...

lizz ::

kamu sedikit boyish?? really?? hehe..

erm, that gurl takde la boyish
sangat, tapi haish.. rahsia la..

huhu..

tapi saya selesa kawan dengan dia,
ntah.. ada chemistry kot.. hurm..

asked said...

hahahaa..
bole tak nk ckp..
lawak la ko ni..
hahhaa

yoro okino said...

wahhh
sahur n bukak sama2 nie..
mesti besh..knn..

Cik Dila said...

oo..berkira sangat setakat 15 minit tu..nak suh gnati kredir balik r tue..heheh!handsome la rai tu..seswai je ngn jess..hehe!!

Orang Senyap said...

asked ::

rahsia mana boleh cakap..
hahaha..

kan kamu kan? hurm..

Orang Senyap said...

yoro okino ::

thanks dropping ur comment n
follow me too..

appreciate it..

a'ah, yup! memang seronok zaman
yang dulu..

tapi yang tinggal just memori
manis jer kini..

selamat berpuasa untuk awak jugak ya. hehe

Orang Senyap said...

Cik Dila ::

aip? ada saya sebut perkataan
'berkira' ke cik dila nyer..

suka pekena saya balik eyh..
xyah susah2 nak ganti.. buat dont knoe jer.. haha..

eyh? rai tue single lagi tau..

nak kenal bagitau la? i boleh
tolong kenen2 kan.. erm2..

Che Adlia said...

selamat berpuasa!!!
cik dila puase kew?
selamat bersahur!!
n
Selamat Hari Raya
tik tok tik tok..
28 hari lg..
=)

Orang Senyap said...

cik adlia ::

selamat hari raya??

ui, jauh lagi la dear?
huhu..

puasa tue biar penuh tau?
erm2..

aideeb said...

Yupp my x-housemate pon christian..but dia pon puasa sama2 gak..skrg dia tgl sorang..sy dah pindah..still dia cont' berpuasa dan bersahur..this week maybe gi berbuka posa ngan dia..

moga dia mendapat hidayah...

Orang Senyap said...

aideeb ::

ameen for that.. kadang2 bila lihat
dorang tengok cara kita, dorang act belajar
macam mana Islam tau..

buatkan saya sentiasa jaga perilaku
saya depan dorang.. nak kata plastik pun kata la..

hehehe..

janji tak terpesong..

sampe skang kawan saya tue tau
nak sebut 'bismillah', kata2 zikir.. baca alfatihah, beri salam, n even baca doa.. doa makan je la..

ehehe :-)

seroja jingga said...

salam kenal..memang memory dulu2 tu best..sebut pasal kawan ni..i got housemate indian kristian..we all very closed..and buka pose sesama..gud day to u

SasHa Lee said...

aku tak da laa kawan india or cina..tapi aku ada kawan karib orang asli.. dok cameron.. cantik woo pompuan tue..cute jer plus sgt baek.. mukanye sebijik org melayu..
happy2 wif them keh..
**uit kamu sudah lama tak singah ke tanah guwerr...;))

Orang Senyap said...

seroja jingga ::

unik nickname..!!

thanks dropping ur comment n be my
follower? appreciate it..

salam kenal kembali ya? :-)

memori dulu memang jika dikenang
kembali rasa manis sangat..

buatkan kita kadang2 senyum sendiri..

kan?

tapi, masa tetap detik berlalu..
memori semalam just tinggal kenangan
hari ini.. hurm.

Orang Senyap said...

sasha lee ::

hai sasha?? huhu..

sowee, agak busy lately nie..
hanya sempat update blog n reply
comment jer.. xsempat nak kunjung
blog kawan yang lain..

nanti cuti sok saya singgah k?
hehehe..

orang asli? hurm, masa saya tinggal kat
cameron dulu pun ada kawan dengan
orang asli..
not just orang asli, kawan dari semua
bangsa pun ada, cina siam.. tapi
yang paling rapat dengan india la.
coz dorang sporting..

s-o-f-e-e- said...

emi.. heheh boleh gak tgk skali.. aek blanje eh .. heheheh.. amik sy kat uitm eh .. heheheh..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...