sahabat Senyap

Saturday, November 14, 2009

Penulis Terpaksa Berehat Buat Sementara

Terkial2 aku petang itu. Sayup2 pandangan aku sedikit kabur. Masih cuba untuk mencernakan apa yang sudah berlaku, semuanya terlalu pantas. Darah pekat merah deras mengalir dari liang2 luka. Basah persalinan aku dengan darah merah. Ah, pedihnya. Sakit.. Aku.. Accident..!!

Dengan langkah yang lemah, aku cuba bangun tapi tak lama. Jatuh semula. Lihat jalan. Kosong. Ah… Imbas semula tadi, sebuah lori yang dipandu laju membelok ke laluan kiri apabila cuba memintas kenderaan di hadapan. Tanpa memberi sebarang signal pemandunya terus menghimpit dan menghentam aku di laluan itu. Kesan hentaman, tangan dan kaki kanan penuh dengan kesan luka darah ditambah pula impak disagat tar jalan. Sakitnya.. Sial betul bila aku lihat lori itu terus pecut lari. Tipikal Malaysian amat.

Satu benda yang aku belajar, kemalangan jalan raya boleh terjadi oleh tiga perkara utama. Satu, walau berhemah sekalipun pengguna jalan raya itu, kemalangan tetap boleh terjadi atas kelalaian pengguna jalan raya yang lain. Dua, walau berhemah sekalipun pengguna jalan raya itu, kemalangan boleh terjadi atas faktor permukaan jalan atau cuaca. Dan tiga, walau berhemah sekalipun pengguna jalan raya itu, kemalangan boleh terjadi atas kegagalan mekanikal kenderaan dan kegagalan mengawal nafsu di atas jalan.

Tangan masih berdenyut2, luka masih menjerit2 menahan pedih. Agak sukar aku memegang pen ketika hendak menulis tadi. Tak tahu minggu ini rutin harian di tempat kerja harus bagaimana. Pasrah jer la. Pujuk diri. Ah, sakit sikit jer nie. Tak lama sembuh la. Sabar ya Emi. Erm.

p/s : Im Amiey. Masih sakit lagi.

7 comments:

[z@ck] said...

semoga cepat sembuh ya kamu..
=)

seroja jingga said...

accident ke?
laa....get well soon ye

reen_sofee said...

cepat cepat sehat yee...

|arieza| said...

ala kesian nyer.. mintak la cuti.. accident tu.. make sure ur head tak terhentak dear.. get well soon! :) xx

SasHa Lee said...

emi..tak apply cuti ker... cian kamu..
Semoga cepat sembuh..;)
**dah lama tak singah cini erh...

5rux said...

siannye dia...btul tu, sakit skit je tu ;p

get well soon...mau baca cite dr kamo lg :)

Orang Senyap said...

all ::

thanks atas concern you'all..
a'ah, ada dapat MC masa buat medical checkup aritu..

dah makin baik sekarang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...