sahabat Senyap

Friday, June 26, 2009

Terperuk Dan Sembunyi

~::…………..::~

Terperuk dalam sifat malu ku

Sembunyi dari ingin ditemu

Hatiku hanya detik bertamu

Dalam jiwa terpilu

Inginku seru

Tapi hatiku ragu

Inginkan berlagu

Hari ku mulai sendu

Inginku merayu

Tapi aku malu

Akhirnya

Aku kembali terperuk dan sembunyi

~::………..…::~


Serangkap kata artistik ini aku dapat dari kantung inbox emel di ofis. Baru2 ini ada seorang rakan blogger selalu keep in touch dengan aku melalui emel ini mzamzamy@modenas.com.my Ini direct emel aku di office dan selalu aku aktifkan. Thanks Adeeb, kamu rakan blog pertama yang contact aku kembali. Jika kamu membaca entry ini. Lambai sikit. *wave wave. Eheh

Puisi di atas berkait rapat dengan insan pemalu. Mereka bagi aku sangat rendah dari tahap keyakinan diri. Lebih gemar menyendiri dan iya, terperuk dan bersembunyi. Sering disalah tafsir, golongan ini selalu dicop ‘sombong’ bagi yang baru kenal dengan mereka. Percayalah, istilah sombong itu langsung tidak wujud dalam kamus hidup mereka. Jauh di sudut hati mereka2 ini, mereka ingin bergaul. Tapi atas sebab malu dan kurang yakin pada diri. Mereka lebih gemar berdiam diri.

Itu juga aku ketika dulu. Orang senyap kaya dengan sifat pemalu.Tapi bagi aku jika kena gayanya, mereka berupaya memberi kejutan pada kamu. Sama juga aku, dari diam dan malu, kini sudah mampu berucap di hadapan ramai orang tanpa rasa gugup dan yakin. Thanks atas program ‘ice breaking’ yang aku ambil ketika Modul Character Building and participate dalam Management Training satu tika dulu. Benar, program itu banyak mengubah aku.

Seperti kata junjungan Rasullullah saw. ‘Malu itu sebahagian daripada iman’. Jadi bukan menjadi satu liabliti jika menjadi yang itu. Kita dilahirkan dengan macam2 jalur warna. Mungkin ini warna aku. Peace dari Senyap.

p/s : I’m Emy. Puisi dedikasi buat orang yang pemalu. Hee.

5 comments:

mynamyra said...

owh,,
dedicate utk me gak la?
haha..
smpai skang x berani nk ckp dpn public..
susah2..esp, nk blaja ni..

Orang Senyap said...

minamyra ::

eyh? u pun termasuk jugak
ke dalam kelompok niey?? hehe

ala, nanti time study kang
u akan dapat train yang secukupnya..

ntah2 pasni boleh jadi speaker?
who knoe? hee...

aideeb said...

saya dah lambai.
puisi tu saya dapat dr forum watan sabah nukilan salbiah sirat kot...

Orang Senyap said...

aideeb ::

lambai depan pc ye?
hehe..
dah make sure xde orang kat tepi kanan kiri..
xde? bagus...

salbiah sirat?

dia ada web rasmi tak?

Orang Senyap said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...