sahabat Senyap

Saturday, June 27, 2009

Belia Patut Cuba

Hari tue ada aku join Jabatan Perikanan di Jitra, Kedah. Banyak info2 baru tentang dunia perikanan yang aku peroleh. Rata2 yang hadir terdiri dari usahawan2 yang sudah punya tapak dan xkurang juga yang mula2 hendak berjinak. Tapi, yang aku perasan aku la yang paling muda kat situ. Rasa rindu pulak dekat group aku dulu, group yang mana terdiri dari anak2 muda dari pelbagai IPT yang kami kongsi minat yang sama. ‘To Be An Entreprenuer’

Pengisian program yang aku sertai itu benar2 berisi. Berisi sampai aku pun teringin nak cuba, kini alhamdullilah projek suka2 aku sudah menampakkan hasil. Teruja betul aku. Pada mulanya aku hanya nak cuba dan praktik apa yang aku belajar, memang dari dulu lagi aku suka buat eksperimen sendiri dengan apa info yang aku dapat. Jika berhasil okey la. Kalau tak, aku cuba yang lain pulak. Yang penting, jangan serik mencuba. Ini contoh ‘eksperimen’ aku.


Fasa 1 : Kolam Tanah

Fasa 2 : Kembangkan kepada Kanvas sementara Fasa 1 dikekalkan

Fasa 3 : Hasil cambahan benih usia lebih kurang sebulan kini

Hurm, boleh la tue kan? Projek anak muda yang baru usia 22 tahun. Aku pilih projek ni pun sebab aku lihat potensinya nak berkembang itu besar. Sebabnya, stok makanan bagi produk ini aku lihat xcukup. Lebih permintaan dari penawaran. Jika ada yang punya modal yang lebih besar. ‘Produk’ ini boleh ditambah nilai dengan serapkan unsur2 komersilnya yang lain. Outputnya boleh dipelbagaikan. Contoh, bebola ikan keli etc? Hurm, dan jenama ‘produk’ ini boleh diperbesarkan dan divariasikan lagi.

Hehe. Aku rasa kan mungkin sebab ini ada kawan2 aku kata aku lebih matang dari usia. Tapi aku tetap aku la. Same dude yang yang suka tengok wayang hujung minggu, same dude yang suka drive n tunggang bike laju2. Same dude yang gila2 kadang kala dan same dude yang suka diam dan shy itu. Tapi tak bermakna aku xboleh jadi ‘orang lain’.

Sama jugak dengan rakan satu kolej dengan aku dulu, Sheikh dengan projek lintah. Aku puji strategi marketing dia. Dia hanya jadi pembekal kepada pembeli dan akan pungut balik hasil dari pembeli tersebut. Brilliant. Tak payah nak senak2 kepala nak jaga lintah2 tue sendiri. Sham dengan kedai computer. Salute dekat dia coz dia asalnya study IT, sekarang dah punya kedai sendiri. Semuanya umur awal 20 an. Baru2 ni pun, my sis Kak May juga sedang berjinak2 untuk punya butik sendiri di Lahad Datu dan sampai ke Filiphina dia menjelajah cari bahan. Proud on your spirit sis.

Jadi pada anak2 muda belia kat luar tue, aku rasa kamu pun patut cuba. Kita jadi pelapis generasi baru. Kita boleh bangkit bantu ekonomi Melayu. Ini antara cabang kerja lain yang aku buat selain makan gaji di syarikat swasta itu. Dan satu lagi dalam bidang Sales tapi yang nie aku tak aktif sangat coz masalah dengan masa. Interesting gak coz mampu jana angka ‘K’ dalam masa yang sekejap jer. Tapi yang itu lain entry la aku story. Peace dulu dari Senyap.

p/s : Im Emy. Belia Benci Dadah. Antara slogan poyo yang aku dengar dulu masa Mawi laungkan. Belia Benci Dadah..!! Hehe.

14 comments:

name shayew niza. said...

good!!
bagusnye...nati leh la blanja sy makan ikan ya
ish..sowi mengarut aje niza neh

mynamyra said...

poyo ek?

ahahha,,

btw,,bebola ikan keli sounds nice.. =)

Orang Senyap said...

niza ::

nak belanja ikan?
owh, xde hal punya..
nak saya masak atau bakarkan
pom boleh..

tapi kena datang Kedah la..

tengs dropped ur comment niza.
do often ya? ;-)

Orang Senyap said...

mynamyra ::

ahaha
erm myra, bebola ikan keli
tue cuma just popped up
in my mind jer waktu tulis
entry nie..

tapi nice jugak kan
kalo ada bebola 'ikan darat'?

name shayew niza. said...

nak ikan bakar yep..

kedah?
jauh2...
meh dtg penang..
kite bakar ikan same2..
=P

Orang Senyap said...

niza ::

kedah ngan penang xjauh
mana pun la niza..
pisah laut jer..
hehe

macam iyer2 plak saya..
wah usm ye kamu?

saya pom dulu asal situ jugak tau?
jeng3
eheee

SasHa Lee said...

Hye.. I'm new follower..

I like ur blog.. Nice and get many info..

**keep in touch...

**hope we can link mengLink..;)

Orang Senyap said...

sasha lee ::

hai sasha, mcam mana nak mula ya?
hurm, thanks coz follow my blog..
happy that u that.. :-)

keep in touch?
owh sure..

erm, kalo ada kelapangn..
u can emel me at mzamzamy@modenas.com.my
or double_zie@yahoo.com.my

insyaAllah saya reply..

salam kenal dari Senyap.

asked said...

uishh~ ikan bakar~~~ hmm..lintah goreng ade tak??
heheee..

dah start wat projek ikan keli ni ke?? uishh..bole maju ni..
memg gempak bende ni..sume org nk buat..all the best~!

SasHa Lee said...

Ok Senyap..

Kalo Da masa datang laa ker blog saya. http://rosasha.blogspot.com.

**Boleh Shared story mory k..

Salam kenal gak dr,
Fantasy GurL..

Orang Senyap said...

asked ::

makanan rutin ke lintah goreng tue?
eksotik jugak kamu nie yer?
ahahaha

kidding jer..

erm,yup! baru start tapi sekadar
suka2 ja.. saja jer gatai tangan
nak upload kat entry nie..

thanks coz dropping ur comment ya?
do often.. peace.. ;-)

Orang Senyap said...

shasha lee ::

fantasy gurl??
wah2.. hehe

erm okey.. i'll visit you back
later..

thanks sudi singgah kat page nie. :-)

mR. maXX said...

wah sudah mula berjinak dalam bidang penternakan ikan.. good job

Orang Senyap said...

mR maXX ::

thanks mr maxx, kamu pun boleh
buat sebenarnya..

appreciate that u dropped ur comment..

anak muda pun boleh buat apa jer
kalo ikut jalan yang betul..

suma orang boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...