sahabat Senyap

Sunday, July 19, 2009

Salam Hijrah

Sejak kebelakangan ini aku sedar, aku sedar yang aku ada banyaak kerja nak buat. Kerja? Iya, kamu tidak berilusi Emi. Walaupun aku sudah punya time management sendiri dalam menguruskan benda yang aku perlu dan akan buat. Tapi aku sedar bahawa apa yang aku buat hanya sedikit. Perlu lebih fokus selepas ini.

Esok dan lusa aku perlu ada di Mahkamah. Kes masih banyak untuk aku faham dan lebih study. Tapi dalam masa cuti yang ini, aku leka. Banyak habiskan masa dengan keluar memburu hiburan. Jadi untuk itu aku perlu janji pada diri, perlu lebih extra fokus. Sebab aku tahu, aku boleh buat. Yakin diri boleh.

Walaupun asakan2 kerja ini kadang2 buat aku tertekan. Tapi aku sebenarnya seronok. Bila satu2 tugasan berjaya diselesaikan. Aku rasa puas. Sungguh, kepuasan itu yang aku cari. Tapi sebagai manusia, semuanya mesti bersungguh2 dengan seimbang. Sederhana, tapi bermakna.

Semalam aku lakukan satu kerja yang agak sia2. Dengan berada di dada jalan, aku meluncur dengan agak laju dan deras. Agak laju hingga aku dapat rasa tiupan angin deras memukul2 dada aku meminta aku segera bangun. Cepat sedar, dan bila aku nyaris2 berlanggar. Seperti ditampar, aku beristigfar panjang. Ya Allah. Bila emosi jadi raja. Bila pulang, aku berbaring. Mengumpul semula nafas yang sedikit kurang tadi. Selang satu jam, aku capai HP, send satu text pada someone. At least jika aku pergi dulu, aku nak itu jadi last word aku. Hurm.

Tapi diri masih lagi bernafas. Ini bermakna perjalanan aku masih lagi panjang dan jauh. I hope. Bersempena Israk Mikraj hari ini. Aku juga ingin berhijrah kepada yang lebih baik. InsyaAllah. Doakan aku. Peace dari Senyap.

p/s : I’m Ami. Harap hari yang mendatang lebih bercahaya.

20 comments:

[z@ck] said...

pandu cermat jiwa selamat..
=)

wawa said...

nak hijrah jadi anak baek
wah!!
memang bagus..

::::LAdY FAFA:::: said...

i'll pray for u, bro!!
gudluck!

SasHa Lee said...

Emi..sonok kan belajar bab2 IR nie..ko kene belajr kes2..law2..Pergi court..

**aku penah tgk kawan aku HR untk IR..macam kes2 dia handle.. Kdang2 besh bile dgr dia cerita..hehe.Tpi P&C laa kan.. HR ngn HR jer leh..

**Uiit lepas ni lebey please BERHATI2 nnoo..kang kureng satu bahan aku nak baca..hehehehe..

**gulau2..PEace..;P

MiEmI..sTaR$HiNe.. said...

en senyap..anda mmg sgt suka ya dgn huruf S dgn kaler biru mera tu..tiap2 new post..mst da pic2 bgtu..opps..slamat mnyambut isra' mikraj..

Orang Senyap said...

zack ::

yup zack..! ingatlah orang yang tersayang.. ngeri kalau eksiden.. hui..

mintak simpang lar.. i bukan minat tengok2 darah masuk spital nak kena cucuk neyh.. huhu

Orang Senyap said...

wawa ::

a'ah, sebelum nie nakal..
hehe..

hijrah kepada yang lebih better..
dari segala segi..

tapi tak tau mampu ke tak..

hurm..

Orang Senyap said...

lady fafa ::

really? owh, thank you.. :-)

i do the same for you ya my friend look alike.. hehe

Orang Senyap said...

sasha lee ::

sasha.. erm, best.. 'best' sangat2 amik IR nie.. meningkatkan kadar pening pala dah bagus untuk mempercepatkan anda pusing sorang2.. huhu..

saya xpernah belajar IR secara ilmiah, terus praktikal.. pegang2 jer dah kena handle kes besau.. aduyai..

tapi its fun experience eceli.. money cant buy.. i like it.. :-)

Orang Senyap said...

mimie ::

hai kamu, lama ye xupdate blog?

erm, owh that 'S' pic ya.. hehe

saja nak buat trademark.. cool kan?
memang minat pom ngan Superman nie, tapi xdela fanatik sangat.. cuma tertarik ngan logo dia jer.. hee :-)

5rux said...

b'azam tu mmg senang..tp amat liat bila nak melakukannye...;)

*spt AKU

mynamyra said...

owh..
sy suke bwk kete laju2..
huhu..
papepOwn,slmt bhijrah..
n smoga bjaya!!

SweetHani82 said...

salam hijrah jugak
awk ni keje ke study???
tq kerana byk luangkan mase kat blog hani...

Att Ashburn said...

amin..sy doa utk kamu huhu..
lame x singgah kt sini

Orang Senyap said...

5rux ::

eheh, yup.. betul tue.. tapi at least kena set a goal than nothing right?

Orang Senyap said...

mynamyra ::

a'ah, keta... moto..
sama la gayanya..
hehe..

macam nak terbang jer rasa..
haha..

tapi insap dah.. (tak tau la berap lama, sebelum nie pun insap jugak. muehehehe..)

eyh.. lama yer u xblogging?

Orang Senyap said...

hani ::

wah, first time u kasik komen kat sini hani.. hehe.. :-)

saya masih belajar dan sudah kerja.. belajar secara kerja.. love ilmu praktikal dari ilmiah.. coz nowadays ilmu praktikal yang dititikberatkan employer.. pengalaman does matter.. kan? hee..

thanks hani sudi singgah sini.

Orang Senyap said...

Att Ashburn ::

saya ameenkan doa awak yer cikgu.. :-)

sibuk ngan anak murid ker lately nie?

Mahmood said...

Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

http://www.thedynamicnature.com

Orang Senyap said...

mahmood ::

thanks kamu.. do visit often ya?
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...