sahabat Senyap

Sunday, May 31, 2009

Dania Sara Aleesya

Aku peluk erat wanita itu. Sangat kejap. Dia juga membalas pelukanku. Kucupan lembut dia hadiahkan di pipiku. Aku sebak. Aku perasan ada mata2 yang memerhati tapi aku langsung tidak endahkan. Aku bisik di tubir telinganya.

“Jaga diri baik2 lepas nie. Kami sentiasa sayang Akak.”

Bergenang air mata Akak petang itu. Aku pun tak tahu yang aku ini boleh buat orang terharu dan langsung menangis. Jahat betul aku ni. Tapi aku fikir sekali sekala tidak apa kot. Pada jam 5.47 petang aku dan keluarga tinggalkan Akak di rumah keluarga mentuanya. Hari itu majlis perkahwinan Akak. Satu2nya Akak aku. Akak yang dulunya pernah dukung aku sejak aku masih lagi bayi. Tak sangka kini dia dah kahwin.

Ketika perjalanan pulang, masing2 kami sepi tanpa bicara di dalam perut kereta. Masing2 kami melayan perasaan sendiri. Rasa gembira tetap ada tapi terselit juga rasa sedih sebab tiada lagi suara ceria Akak di rumah. Hari esok mungkin akan berubah plot skripnya bila kurang satu anggota. Tapi kami tetap gembira.

Hari berganti minggu. Minggu bersilih bulan. Awal pagi itu, telefon rumah berdering. Ia dari Akak. Nyata Akak seperti gelisah, kelam kabut Akak bercakap. Mak yang waktu itu menjawab cuba untuk menenangkan Akak. Akak bagitau dia rasa macam dah nak ‘deliver’ pagi itu. Seluruh ahli keluarga masing2 panik, well anak sulung. Macam2 boleh jadi kan?

Alhamdulillah, pada jam 7.38 pagi bunyi teriakan bayi kedengaran di ruang legar hospital. Masing2 kami menarik nafas lega dan syukur kedua2 Akak dan bayi selamat. Syukur Ya Allah..

Kini sudah dua bulan usia puteri sulung Akak. Comel, ada iras2 Akak dan Abang ipar. Suka betul aku tengok. Dah lama tak pegang bayi. Ketika bayi itu menguap dan ketawa aku sesekali tersentuh. Ini anak akak. Ini anak saudara aku yang sulung. Aku dah bergelar ‘uncle’.

“Siapa nama baby nie akak?” tanya aku.

…* rujuk title entry

p/s : I’m Ami. Dari dulu lagi aku suka dengan nama ‘Dania’, tak sangka kini ‘Dania’ sudah muncul dalam hidup aku. :-)

16 comments:

5rux said...

congrate uncle Emy!
u become an uncle ;)

p/s: xteringin nk anak sendiri ke? ;p

naqiubex said...

Congratulations..
Moga dia membesar menjadi manusia yang hebat..


Ps: Baby tu pakai baju superman ka?

fafaz said...

congrats..!

;))

Mr Senyap said...

5rux - eheh, yup ! uncle emy..
u'r the first person calling me
with that name.. i like..!! hehe

eh, anak sendiri? alahai, soalan
yang susah mahu jawab tue.. haha

sapa yang tak nak anak sendiri tapi itu la belum ada lagi person yang boleh beri 'anak' itu..

being single rock..!!! wuhuuu

hurm, who's im fooling with..

huk

Mr Senyap said...

naqiubex - thank dude coz dropping
ur comment.. appreciate it..

moga apa yang diucap itu jadi
benda yang pasti..

manusia hebat, hebat lagi dari my
Superman.. haha

i visited ur page just now..
cool sketce..!!

original.. me love to sketch also..
tapi saya hanya boleh meniru jer..
lukis balik apa yang dilihat..

itu yang jadi karikatur ngan potret jer tuh.. nak original cuma turn out jadi orang lidi..

hehe

Mr Senyap said...

fafaz - thanks you..
wah, macam feminim plak..

hehe

fafaz.. you nie adik fafau ker?

hurm...

cute nickname by the way..

syhomeL... :-)

ejan cakap:nama aKoo..NuRfarIzaN aNaK sULung pakCik AhMad said...

tahniah2 pakcik senyap...wah...pakcik sdh bha dia:)hehehe

Orang Senyap said...

ejan - eyh? wah, rindu bangat sama
kamu bha makcik ejan..

haha

░♥si lampu neon♥░ said...

nak tgk muka dania

Orang Senyap said...

lampu neon - nak tgk muka dania?
hurm, tunggu la sebulan dua lagi..

baru syomel lagi..

hehe

YaNNa'87 said...

hmm, lawa sungguh nama 2, boleh letak nma ank ni..jgn marah.hehhe

Orang Senyap said...

yanna - aish, letak nama anak?
wah, jauhnyer dia pegi..

hehe

mesti dah kawen nie..

xmarah pun act

nama y elok baik dikongsi

eheh

thanks dropping ur comment..
apreciate it.

geo_life said...

tahniah..smg makin murah rezeki

::::LAdY FAFA:::: said...

send my kiss regards to dania itu ya!
huhuhu ;p

Orang Senyap said...

geo_life - thanks..
moga kamu juga begitu..

moga gembira itu milik kamu..

thanks dropping ur comment..

Orang Senyap said...

lady fafa - wah, kiss regard ya?

insyaAllah, i'll kiss her

on ur behalf ya?

uncle nya ini xnak sampaikan

kiss regard jugak ker?

hahaha

kidding..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...